Monday 10 October 2016

"Resimleri Anlayabilen Yapay Zeka" Problemi

Son zamanlarda Yapay Zeka (Artificial Intelligence) alanında yapılan çalışmalar insanın zeka sınırlarını zorlamaktadır.  Öyle ki artan veri boyutu ile birlikte bu çalışmaların  başarılı olması kaçınılmaz hale  gelmektedir.

Geçtiğimiz günlerde oldukça popüler konu haline gelen resimlerden otomatik obje tanıma olayını daha da ileriye taşımak isteyen Google ve Microsoft resimler üzerindeki objeleri tanıyıp anlamlandırabilen bir çalışma ortaya çıkardılar .  Google yaptığı çalışmada resimler için otomatik altyazı üretme olayını gerçekleştirmiştir. Bu çalışmaya ait görüntü aşağıda mevcuttur. (Bknz:Şekil 1)
Ayrıca çalışma hakkında detaylı bilgi Google Araştırma Grubu gönderisinde bulunmaktadır.

 
Google'dan resimleri anlayan yapay zeka!
Şekil 1.Google'ın resimleri anlama ve altyazılama çalışması
Öte yandan Microsoft da buna benzer bir çalışma gerçekleştirmiştir ve WEB üzerinden yayına koymuştur.(Bknz: CaptionBot)

Bu çalışmalardan bahsederken aklımıza gelen soru şu: "Acaba Türkçe olarak böyle bir çalışma yapılmış mıdır?"  cevabı gururla söylüyorum: "EVET!!!". Hacettepe Universitesi Computer Vision Labaratuvarlarında çalışan akademisyenler  geliştirdikleri algoritmaları sayesinde resimlerden çıkardıkları anlamlı ifadeleri sese dönüştürmeyi başardılar. Ancak çalışmanın daha da  başarılı seviyeye ulaşması için daha kapsamlı bir veri kümesi oldukça gereklidir. Bunun için araştırmacılar bu siteye girerek veri kümelerine yardımcı olmalarını istemekteler. İstenen şey oldukça basit: kısa bir üyelik formu ve  daha sonra sorulan sorulara kendince cevaplar vermek ...Ayrıca araştırmacılar temel amacının görme engellilerin yaşamı daha iyi anlamalarına yardım olmak olduğunu düşünürsek, bir sosyal sorumluluk olarak değerlendirip veri kümesine katkı yapmayı düşünebiliriz.(Bknz: TasvirET)

KAYNAKLAR:
* http://www.chip.com.tr/haber/googlein-resimleri-anlayan-yapay-zekasi-gelisti_65228.html
* https://research.googleblog.com/2016/09/show-and-tell-image-captioning-open.html
*https://www.captionbot.ai/
* http://tasviret.cs.hacettepe.edu.tr/
* http://www.ntv.com.tr/video/n-hayat/turk-muhendisler-goruntuyu-turkce-sese-donusturdu,tCWhDPHFrUa52V4i_qb31g








No comments:

Post a Comment