Friday 24 March 2017

"Text2MusicTR": Türkçe Metinlerden Melodi Oluşturma Yazılımı


Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2015-2016 dönemi bitirme projesini arkadaşım Senih Aydın ve danışman hocamız Yrd. Doç. Dr Nurdan AKHAN BAYKAN ile tamamladık.

Yaptığımız çalışmada Metinlerin duygu profilini çıkarıp melodi haline getiren bir yazılım gerçekleştirmeyi başardık .  Bu çalışma yapılırken referans çalışmamız Hannah Davis ve Saif Mohammad tarafından önerilen "TRANSPROSE" algoritması olmuştur. (Bknz: TransProse)

Ayrıntılı bilgi tez raporumuzda mevcuttur. Genel olarak kullanıcı tarafından upload edilen bir metnin(hikaye,roman,şarkı sözü...) paragraflarına ayrılması ve daha sonra her paragrafın duygu profilinin çıkarılması ve daha sonra JFUGUE müzik programlama kütüphanesi yardımıyla melodiye dönüştürülmesi işlemidir.

Duygu profili çıkarılırken 5 temel duygu belirlendi : mutluluk, coşku, duygusal,hüzünlü,korku .  Abstract Feature Extraction algoritmasıyla  metnin duygu profili belirlendi .  Mesela;  Şekil 1'de "Kırmızı Başlıklı Kız" romanının  duygu profili  yazılım çıktısı olarak belirtlilmiştir.

Şekil 1. Yazılım tarafından metnin duygu profilinin çıkarılması



Ayrıntılı bilgiye ulaşmak için tez raporumuzun linki şu şekildedir: Text2MusicTR

Yakın zamanda çalışmayla ilgili de  demo yapacağım inşallah.

Kolay gelsin . İyi Çalışmalar

İletişim:
YASİR KILIÇ
Mail: 14yasir@gmail.com





No comments:

Post a Comment